piątek, 25 stycznia 2013

Dlaczego warto jeść borówki?


   Borówka amerykańska jest naturalnym źródłem witamin, fitoestrogenów i przeciwutleniaczy.
Pochodząca z Ameryki Północnej borówka ma walory smakowe owoców, ale też dobroczynne działanie na zdrowie człowieka. 
   Owoce borówki wyróżniają się dużymi zasobami cennych składników odżywczych, co sprawia, że są cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety. Bogate wapń, fosfor i potas. Zawierają znaczne ilości sodu i żelaza, tianiny, ryboflawiny, niacyny oraz witaminy A.
  Borówka amerykańska reguluje ciśnienie krwi i poprawia jej krążenie. Jest pomocna w leczeniu cukrzycy. Świeże owoce oraz wyciągi z liści zawierają substancję regulującą poziom cukru we krwi. Chroni wzrok, przeciwdziała zmęczeniu oczu, pomaga w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka. Chroni przed chorobami serca, zmniejszając poziom „złego” cholesterolu, a zwiększając poziom „dobrego”. Dzięki znajdującym się w owocach selenowi, cynkowi, miedzi i manganowi oraz witamin C, A, B, PP. Swój znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego. Dobroczynnie działa na układ nerwowy i skórę. Ma działanie uspokajające i przeciwbólowe, a syropy z tego owocu pomagają leczyć kaszel i problemy układu oddechowego oraz pomaga usuwać toksyny z organizmu. Zawiera błonnik, który poprawia trawienie i skraca przebywanie pokarmu w przewodzie pokarmowym.

Pozdrawiam S.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz